Nå er jeg tilbake fra en flott uke i Ungarn. Jeg kan ikke fortelle om alt jeg har opplevd der, for det vil ta altfor stor plass. Men litt skal dere få høre om!

Jeg har vært mye ute og flydd med Sisi og Zeppelin, men dette var første gangen jeg skulle fly med et stort fly. Kari løftet meg opp så jeg skulle få titte ut av flyvinduet, men da jeg fikk høre at det var så kaldt at det var is på flyvingene, og at de måtte ta vekk isen før vi kunne lette, nektet jeg plent å titte ut. Dette hørtes farlig ut! Men heldigvis kom vi oss velberget til Ungarn!

Siste dagen før høstferien fortalte Kari i klassen at de dyrker mye paprika i Ungarn, og at ungarerne bruker mye paprika når de lager mat. Vi så på frøene, og fikk smake på paprika, som egentlig ikke er en grønnsak, men en frukt. Derfor skyndte jeg meg til den store markedshallen i Budapest da vi kom dit, og der så jeg så mye gul og grønn og rød paprika i mange fasonger at jeg nesten besvimte oppe i en paprikakasse:

Jeg elsker bøker, så jeg gikk inn i en bokhandel for å se om jeg skulle kjøpe med meg en bok hjem. Men da fikk jeg meg en stor overraskelse! Jeg forsto ikke et eneste ord av det som sto i bøkene! Ungarsk er helt ulikt norsk, og jeg fikk høre at språket er et av de aller vanskeligste språkene i verden! Jeg kjøpte en bok likevel - en ordbok for barn - så kanskje jeg og klassen min kan lære et par ord på ungarsk selv om det er vanskelig?

Budapest er hovedstaden i Ungarn, og der bor det to millioner mennesker. Midt gjennom byen renner Donau, som er den nest lengste elva i Europa. Buda ligger på den ene siden av elva, og Pest på den andre siden. Her har jeg klatret opp på en lyktestolpe like ved Donau for å få litt bedre utsikt, og bak meg kan du se det fine slottet oppe på Slottshøyden. Ganske rart at det ikke bor noen konge og dronning på slottet, men de har ingen konge og dronning i Ungarn lenger.

Jeg fant ut at jeg ville titte litt nærmere på slottet. Det er mange fine broer som går over Donau. Jeg gikk over en bro som heter Lenkebroen, og i enden av den er det store løver. Mens jeg satt og tittet på dem, og Kari fotograferte meg, kom det noen amerikanske turister og klappet meg og syntes at jeg var veldig søt. Så du forstår sikkert hvorfor jeg ser så blid og førnøyd ut på dette bildet!

Slitsomt for mine små ben å gå opp på Slottshøyden, så vi kjørte med en liten taubane, og vips, så var vi oppe i løpet av et minutt! Her sitter jeg på en mur og hviler litt, og bak meg ser du Donau, Lenkebroen og litt av Pest.

Men det aller beste vi gjorde i Budapest var å ta en båttur på Donau etter at det hadde blitt mørkt om kvelden. Gjett om det var vakkert å se slottet og alle de andre bygningene i flomlys!

Neste dag reiste vi med tog til en liten, fin by som heter Szentendre og ligger 25 kilometer nord for Budapest. Det artigste jeg opplevde her, var å få hilse på en koselig mann og en fin hest som jeg møtte i gata:

I Szentendre var jeg inne på et marsipanmuseum, også. Den største marsipanfiguren der var av Michael Jackson i naturlig størrelse! Her ser du noen andre figurer, Donald og onkel Skrue, og to typer fra Muppet Show. De ser kanskje ikke så store ut, men Donald Duck var i hvert fall større enn meg! Vi hadde nok fått vondt i magen hvis vi skulle spist disse som lørdagsgodt!

Etter to dager i Budapest reiste vi til den fjerde største byen i Ungarn. Den heter Szeged, og blir kalt Solskinnsbyen fordi det nesten alltid er pent vær der. Den store kirken i byen har en av Europas største orgler, men jeg var ikke inn og så på det. Jeg bare tittet på kirken utenpå.

Ungarerne er flinke til å bake flotte kaker. Og så er de så billige! Her er jeg på et kjent konditori i Szeged, og da jeg fikk høre at disse tre flotte kakene bare kostet litt over 20 kroner til sammen, ga jeg meg ende over! Forresten heter ikke pengene i Ungarn kroner, men forint, og 20 kroner er omtrent det samme som 600 forint, og det høres mye dyrere ut!

I alle byene i Ungarn er det mange flotte statuer. Mange av dem tror jeg de voksne har mest greie på, men i Szeged fant jeg tre statuer som jeg likte veldig godt - se bare her:

Husker du at jeg fortalte at det er veldig flatt i Sør-Sverige? Det er det i Ungarn også. Det høyeste punktet i landet er ikke så høyt som Trysilfjellet engang! Vi kjørte i mil etter mil og så bare flate jorder, ikke en eneste ås. Et sted fikk vi øye på en gård med kjempemange gjess, det var mange flere enn de som fikk plass på bildet her:

Over alt hadde de høstet paprika, maiskolber, korn, frukt og solsikker, men heldigvis fant vi en åker der solsikkene sto ute ennå. Ut i åkeren for å fotografere!

Siste bilde: Jeg var på et leketøymuseum, og vet du hva jeg fikk se der? Jo, en zeppeliner! Ikke så fin som Sisis Zeppelin, synes jeg, men så er nok denne mye eldre, også!

Nå skal jeg hvile noen dager, være med vennene  i klassen min, men om en uke reiser jeg til utlandet igjen. Jeg skal til Finland, gjett om jeg gleder meg!

Ragnar Rosengrens side