Hovedstad: Seoul

Reisebrev fra Ragnar i Korea

2. mars 2004
Hei alle sammen!
Nå er jeg endelig framme i Pusan! Turen gikk bra, det var så fint å fly høyt over skyene og se sola og den blå himmelen. Vi fikk mat og drikke på flyet, men både Leo og jeg ble ganske så slitne av den kjempelange flyturen. Men heldigvis møtte kjæresten til Vivi oss i Seoul, og fløy sammen med oss til Pusan. Det var fint å bli kjent med Jon Olav. Jeg håper at jeg får bli med ham på fotballtrening en dag - og så skal jeg jammen spørre om jeg kan få autografen hans med til klassen!

9. mars
Hei Kari og klassen min!
 
Dette er Ragnar fra "fjerne østen". Har det fortsatt flott i Korea. I dag har jeg vært med Vivi og Leo på markedet. Dere kan tro det var mye rart å se der!!! Markedet er ute i et stort område. Det er mange trange gater med mange, mange butikker i. De fleste selger sine ting ute under åpen himmel, og har lagrene sine inne i husene. I dette markedet er det ordnet slik at i én gate selger de bare sko, i neste bare vesker osv. I noen gater er det litt-av-hvert, og der er det ganske artig å være.

Som dere ser av bildene jeg har sendt med, så er det ganske trangt over alt.
Ikke klarer JEG å lese på skiltene her!
 Vivi tok bilde av meg i en kjempefin statue. Den er der markedet liksom starter! Vi tok to bilder så vi var sikker på at dere kunne se meg. Jeg sitter i armkroken på den mannen......... 

Vi var også innom en butikk der de selger "HAMBOK". Hambok er nasjonaldrakten i Korea. Akkurat som vi har bunad hjemme i Norge. En Hambok var egentlig en drakt som de brukte både til fest og hverdag. Nå er det mest til fest. Til damene består den av et skjørt og en overdel, (en jakke liksom), og mennene har en bukse og en jakke som ligner litt på den damene har. Drakten kan ha mange fine farger. Fargene er som oftest litt skarpere enn de vi er vant til i våre bunader. 

 

På det andre bildet var vi på et koreansk "gatekjøkken". Vi spiste ikke så mye, men det var moro å se hvordan det var. I en gate har de mange små bord der de lager maten. Rundt der kan vi sitte og spise. 

Det er veldig billig mat, men det smaker litt rart, og så vet vi jo ikke hva det er, for  de kan ikke snakke så mye engelsk med oss. 

Håper dere alle har det bra i Trysil, gleder meg veldig til å komme tilbake. I mellomtiden nyter jeg livet i Pusan, med godt vår-vær. I dag var det 19 grader, men litt sur vind!

 Masse hilsener fra Ragnar Rosengren

13. mars
Hei alle sammen!!

 Nå nærmer det seg slutten på mitt opphold her i Sør-Korea! Jeg har hatt det veldig fint og har nytt det gode vårværet her nede. I dag har det vært 24 grader og litt sol. Tipper det er annet enn hva dere har i Trysil nå? Siden været var så fint i dag har vi vært en tur på taket i huset der jeg bor. Som dere vet har det hele 32 etasjer. Vi bor i fjortende etasje og har en veldig fin utsikt, men utsikten fra taket var enda bedre!

I Pusan bor det ca 4.5 millioner mennesker, og det på ganske liten plass. Det er nok derfor de bor i så høye hus, da bor de oppå hverandre i stedet for ved siden av hverandre. Siden de ikke har mye plass har de ofte "hagen" på taket på huset sitt. Som dere ser fra bildene så ser det ut som en virkelig flott hage, med stier, lys og masse busker og trær. 

Jeg var en liten tur i "skogen" på taket her vi bor, bare se hvor fint det var!

 Etterpå fikk jeg lov til å klatre litt på gelenderet! Vivi sa det var kjempeskummelt, og hadde en god sikkerhetsløsning så jeg ikke skulle falle ned. 

Vi måtte ta bilder så dere kan se hvordan det ser ut når en ser helt ned til bakken. 

Dere kan tro jeg så langt da jeg var her oppe. Jeg så nesten helt til Norge, (det var i hvert fall noe som lignet på Norge langt der borte). Spesielt moro syntes jeg det var å speide ut over stranden og havet, for det har vi jo ikke så mye av i Trysil, se bare på bildene hvor fin sand de har her nede!! 

Ikke bare speidet jeg utover havet, men jeg fant jammen noen statuer å klatre på her oppe på taket! Jeg satte meg på ryggen til en av dem og lot som om jeg fløy tilbake til Trysil. Jeg må jo øve meg på den lange reisen som snart står for tur. 

Jeg håper dere alle har det bra i Trysil, og dere kan tro jeg gleder meg til vi sees igjen!

 Mange solklemmer fra Ragnar i Pusan!   


14. mars
Hei igjen! 

Her kommer nok et "reisebrev" fra Ragnar. I dag har vi vært på ny tur! Været var så veldig fint at det ikke gikk an å sitte inne! Vi dro ikke langt av gårde i dag heller, vi har vært på stranden. Vivi syntes jeg måtte få litt sand i pelsen før jeg dro hjem til Trysil. Jeg ble gladelig med, for jeg syntes jo stranden så så fin ut der oppe fra taket! 

Som dere ser av bildene fikk jeg ligge i sanden og sole meg. Dere kan tro jeg ble riktig så brun og fin! 

Etter at vi hadde vært på stranden gikk vi tur på en halvøy like i nærheten. Der har de laget en veldig fin tursti. Helt til slutt var vi oppe på toppen av denne halvøya, og der hadde de et veldig fint hus. Det var slik de riktig fine husene så ut i Sør-Korea for lenge siden. Da hadde husene mange fine farger, og det er mange små "malerier" rundt hele huset helt oppe mot taket. 

Kan dere se meg på bildet? Jeg tror de er veldig glade i farger her nede. Som dere husker så har HAMBOKEN også mange fine skarpe farger!

I dag så vi noe annet artig. Husker dere det koreanske "gatekjøkkenet"? Ikke bare spiser de på gata her nede, de har jammen uteservering i fjæra! Se bare hvor fint de har det helt nede med vannkanten. Vivi fortalte meg at der spiser de alt som de finner i havet. Kanskje kan vi finne mer ut av hva det er en gang? 

På turen i dag så vi noe merkelig. I september 2003 var det et fryktelig uvær her i Sør-Korea. Det blåste og regnet veldig en dag. Det var en slags vind (storm), veldig sterk en, som kom inn fra havet, de kaller det en "TYFON". Heldigvis har vi ikke tyfoner hjemme i Norge. Under denne tyfonen ble det store ødeleggelser. Hus ble knust til pinneved. Ting blåste av sted og traff både mennesker og bygninger. Ja, faktisk var vinden så sterk at en stor passasjerbåt som lå fortøyd ved en av kaiene blåste over ende! Kanskje husker noen av dere bilder av den, hvis dere så på nyhetene hjemme i Norge da.

 Bildene av denne veltede båten gikk verden over. Det rare er at denne båten ligger ved en brygge vi gikk forbi. Vi tok et bilde av den slik at dere kunne se hvor stor den egentlig er. Den ligger der bakom trærne. Jeg håper vi aldri får slikt styggvær hjemme i Trysil! Det er ille nok når elva flommer over, men ikke noe i forhold til dette. Heldigvis var ikke jeg her da, for da hadde jeg nok dratt langt avsted med vinden!

Jeg ble helt søvnig av all den friske sjø-lufta i dag, så jeg måtte ta meg en liten blund i vogna til Leo. Se bare hvor bra jeg har det. Leo kom oppi og var sammen med meg, og vi hadde det veldig fint der vi satt og så på alle de rare tingene de har her i Pusan!

Nok en dag er nå over i Pusan, det er på tide å legge seg. Nå er klokka ni på kvelden her nede og da er den bare to på dagen hjemme i Trysil, merkelig!  Dere får ha det bra så lenge! Nå er det ikke lenge til jeg vender bjørne-snuten min mot nord og reiser tilbake til Trysil!

Masse klemmer fra Ragnar i Pusan

~ ~ ~ ~ ~ 

10. februar
 Her er Vivi på besøk i klassen, det er hun som skal ta meg med på den lange reisen til en annen verdensdel som heter Asia. Her tar vi en titt på kartet, og den prikkete stripen viser hvor jeg skal reise. Først skal vi mellomlande i Tyskland, og så må vi sitte i flyet i 11 timer før vi er framme!

Byen jeg skal bo i heter Pusan. Der bor det fire og en halv millioner mennesker, og det er like mange mennesker som i hele Norge!

Jeg blir helt svimmel når jeg tenker på at jeg skal bo i 14. etasje i en blokk! Men tror du det er helt på toppen av huset? Å nei, huset har 32 etasjer! Heldigvis er det heis i huset.

Vi fikk koreanske penger av Vivi, og de var så fine å se på. Her ser du både framsiden og baksiden av en pengeseddel:

1000 won høres mye ut - men det er ikke mer enn seks norske kroner.
De har fine mynter i Sør-Korea, også:

På den øverste pengeseddelen kan du se at de ikke har slike bokstaver som i Norge i Sør-Korea. Språket er veldig vanskelig å lære, men Vivi lærte oss et koreansk ord i dag. Gjett om elevene i 2A er stolte når de sier kamsa hamnida ("kamsamnida")! Lurer du på hva i all verden det betyr? Jo, det betyr TAKK. I Korea bukker de alltid når de takker, så de er nok litt høfligere enn oss.

Synes du det er rart at jeg har lue og skjerf på meg? Vi fikk høre at klimaet i Sør-Korea er omtrent som i Norge. Det er snø der om vinteren, men om sommeren er det enda varmere der enn i Norge.

Nå skal jeg bli med Vivi til Trondheim, og den 29. februar setter vi oss på flyet og starter på den lange reisen. Det er forresten en ting som bekymrer meg litt. Jeg var så spent på å treffe Vivi at jeg glemte både sekken og passet mitt hjemme. Håper at jeg kommer fram likevel, og at jeg får låne en tannbørste av Vivi!

~ ~ ~ ~ ~ 

ORIGAMI
er papirbrettingskunst - å brette figurer av et stykke kvadratisk papir.
Origami kommer fra Japan, men er utbredt til store deler av verden. 
Da jeg forlot 2A, måtte klassen ha noe å trøste seg med. De tok en titt i denne sørkoreanske boka med origamioppskrifter: 

Ettersom klassen jobber med H denne uka, har elevene brettet masse hunder. Gjett om det var moro!


Ragnar Rosengrens side