Det er blitt desember, og jeg har nettopp kommet hjem fra Island. Gjett om jeg hadde det fint hos Gulla og familien hennes! Sekken min var full av spennende ting da jeg kom tilbake, og på CD'n jeg fikk med hjem var det så mange bilder av det jeg fikk være med på at det er vanskelig å velge hva dere skal få se!
Men først vil jeg vise dere hvor på Island jeg har vært:

Akureyri er den nest største byen på Island, og ligger nord i landet.
Byen ligger ved Eyjafjörður, og har 16 000 innbyggere.

Gulla tok meg med rundt på mange spennende steder. Først var det tid for håndballtrening.
Du ser at jeg blir godt passet på - bilbeltet er på plass!

Heldigvis fikk jeg komme inn i en bokhandel på Island også! I Ungarn og Finland klarte jeg ikke å forstå noe av det som sto i bøkene, men da jeg tittet i en islandsk bok kunne jeg forstå mange ord. "Hvar er Valli?" heter jo "Hvor er Willy?" på norsk. "Ordabok" er det samme som "Ordbok". Norsk og islandsk språk er mye i slekt. Det er ikke så rart, for de fleste menneskene som bosatte seg på Island for over tusen år siden kom fra Norge.

Så dro vi for å se på den store kirken i Akureyri.
Den var veldig fin -

- men jeg syntes at denne kirken passet bedre til meg!

Vi besøkte Akureyri museum. Her ble jeg skikkelig redd! Hva mente Gulla med å plassere meg i en kanon? Hadde hun tenkt å skyte meg tilbake til Norge? Heldigvis var det bare en spøk, og etterpå syntes jeg det hadde vært en fin erfaring å være kanonkule!

På museet var det en statue av den mest kjente forfatteren fra Akureyri. Her ser du meg sammen med Nonni, som han ble kalt.

Huset der han vokste opp er også her på museet.

En dag reiste vi til andre siden av fjorden, til Laufás. Deler av denne gamle gården er fra 1600-tallet. Det har vært kirke her i flere hundre år. Kirken du ser på bildet er fra 1865.

Se, så fint det var da vi reiste hjem!

En dag besøkte vi Jólagarðurinn. Her er det åpent hver eneste dag hele året, og de selger alle slags julesaker her. Gjett om jeg kom i julestemning og begynte å glede meg til jul!

Kanskje jeg skulle kjøpe meg eget hus?

Eller et fuglebur til småfuglene hjemme i Trysil?

Etter en ridetur kunne det kanskje smake med litt kjøtt?

Synes du jeg passer som julenisse?

Hva er det for noe skummelt som skjuler seg her?

Hjææælp!
Det er Grýla, en forferdelig trolldame som er mamma til de islandske julenissene!

Heldigvis var hun ikke slem mot meg, men de andre var enige med meg om at nå fikk vi reise hjem til katten! Koselig å hvile med en venn på samme størrelse som meg!

En dag satte vi oss i bilen og kjørte til et sted som heter Hauganes. Jeg fikk heldigvis hjelp til å holde den store kikkerten - flott natur å se på!

Godt med et varmt bad!

- og etterpå smakte det godt med vafler!

Moro å få avslutte dagen i snekkerboden!

Endelig skulle jeg få komme på skolen. Her var det fint! Helt ulik den skolen jeg går på i Trysil:

Jammen har de en klassebamse her, også!

Disse elevene er like gamle som elevene i 2A i Trysil. Her ser de på kartet og kortene jeg hadde med meg, og så tegner de fine tegninger til elevene i klassen min.

"Hvem har spist av grøten min?" Synes du ikke jeg ligner litt på den minste bamsen i eventyret om Gullhår og de tre bjørnene? Men dette er ikke fra huset i skogen, men fra barnehagen der Gulla jobber.

Barna her var så snille mot meg! Her var det godt å være!

På tide å reise hjem etter mange flotte opplevelser. Men først vil jeg vise bilder og fortelle litt om noe jeg ikke så.
På Island er det omtrent 30 vulkaner som har hatt utbrudd man vet om. Den mest kjente vulkanen heter Hekla. På bildet her ser du et lavautbrudd i Gjástykki på Nord-Island i 1977.

På Island er det ca. 700 varme kilder. Fra noen av de varme kildene spruter vannet høyt til værs. Det varme vannet brukes blant annet til å varme opp veksthus og bolighus.

En stor ishule - her skulle jeg gjerne vært!

Til slutt et bilde av islandshester. De er ponnier - de blir ikke høyere enn 140 cm. 

 

Ragnars side