~ Bokklubben på tur ~

Lørdag 1. oktober la jeg ut på det som blir kalt "Verdens vakreste sjøreise".
Jeg fikk bli med Eli, som er lærer på skolen vår, på litteraturreise med Bokklubben. Vanligvis starter hurtigruta i Bergen når den skal nordover, men dette var en spesialtur, så vi gikk ombord i Oslo. Her ser du Eli og meg foran båten vår, "Trollfjord" .

Vi la i vei ut Oslofjorden. Første stopp på turen var Fredrikstad. For å komme inn til byen måtte vi kjøre på Glomma, Norges lengste elv. Den renner ut i havet ved Fredrikstad.

Jeg fikk se utrolig mye fin natur på denne reisen! I tillegg traff jeg mange spennende og koselige mennesker. Hver dag hilste jeg på kjente forfattere og artister, og jeg koste meg med alle de andre passasjerene på båten.

En av de første forfatterne jeg hilste på var Ingar Sletten Kolloen. På søndag holdt han foredrag om "Norske forfattere og kysten". Kolloen er kanskje mest kjent fordi han har skrevet to bøker om Knut Hamsun. (Eli fortalte meg at det bare er tre nordmenn som har fått Nobelprisen i litteratur, og det er Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Sigrid Undset.) Her ser du meg sammen med Ingar Sletten Kolloen:

 

Søndagskvelden, da vi lå ved kai i Kristiansand, var det quiz - spørrekonkurranse. Jeg kunne ikke svare på noen av spørsmålene, jeg. Men jeg fikk i hvert fall hilst på han som ledet konkurransen. Han heter Nils Nordberg, og er en kjent krimforfatter. Koselig kar!

En annen forfatter jeg kom godt overens med var Karsten Alnæs.
Han har skrevet mange bøker, blant annet "Historien om Norge" og "Historien om Europa". Før vi gikk i land i Stavanger holdt han foredrag om "De første norske kyst- og havfarerne".

I Stavanger gikk vi i land. Jeg hadde aldri vært i byen før, så jeg syntes det var artig å få se meg litt rundt her. Se så koselig Litlegadå (Lillegata ville vi sagt i Trysil!) er!

Som dere vet elsker jeg statuer, og i Stavanger fant jeg en som jeg syntes passet perfekt for meg og vennene mine i 4A: "Alt for barna"!

Stavanger og Trysil ligner jammen ikke mye på hverandre! Ikke så rart, for Stavanger er den fjerde største byen i Norge, etter Oslo, Bergen og Trondheim. Her der du meg og Manni ved Breiavatnet -

- og her er vi ved Stavanger Domkirke:

Da vi var i Stavanger fikk jeg hilse på forfatteren Jon Michelet. Kjekk kar!

Tirsdag kom vi til Bergen. Her har jeg vært før sammen med en av guttene i klassa mi. Men det var koselig med en byvandring, og koselig å få se igjen noen av stedene jeg hadde vært på før. Som Fisketorget, for eksempel:

Her er jeg ved Håkonshallen -

- og her er jeg inne i Håkonshallen og titter på hvordan det var ved Håkonshallen i riktig gamle dager:

Dette gamle treet utenfor Håkonshallen var imponerende:

Her titter Manni og jeg på en statue av forfatteren Ludvig Holberg (1684-1754).

Hvem tror du jeg hadde følge med da jeg besøkte Bryggen?
Jo, Lill Lindfors! Fikk helt hjertebank da hun nynnet "Du är den ende" for meg!

Jeg fikk hilse på flere kjendisforfattere da vi var i Bergen.
Her ser du meg sammen med Ingvar Ambjørnsen -

- og her koser jeg meg på fanget til Jo Nesbø, som er krimforfatter og musiker i Di Derre:

I Bergen sto kjendisene i kø for å bli kjent med meg - eller var det omvendt? Her er jeg sammen med en forfatter som er veldig populær nå om dagen: Anne B. Ragde. Her gir jeg henne en skikkelig god bamseklem!

Med på turen var også Hilde Hummelvoll og Petter Nome. Jeg har sett dem maaaange ganger på TV, og jammen var de like koselige i virkeligheten som på TV!

Ferden gikk videre nordover langs kysten. Her er jeg ute og titter på mere fin natur. Jeg er sammen med Liv Gulbrandsen - utrolig nok er det hun som spiller Sjørøver-Nelly på barne-TV!

Dere må få hilse på denne karen også. Han var Cruise director - sjef for turen - og det var han som ordnet det slik at både jeg og alle i  klassen min fikk hver vår hurtigrute-pin!

 Flott å kjøre inn Geirangerfjorden. Det bor ikke så mange mennesker i Geiranger, som du ser bak meg på bildet. Men om sommeren er det et yrende folkeliv her. Da kommer det  turister fra mange land for å oppleve den vakre naturen her.

Neste stopp på turen var Ålesund. Her er vi på vei inn mot byen:

I 1904 brant 850 hus ned i sentrum av Ålesund, og det er den største bybrannen som har vært i Norge. Hele byen måtte bygges opp igjen på nytt, og jeg gikk rundt og tittet på mange av de fine husene som ble bygd etter brannen.

Hvis du titter godt etter kan du se at dette huset ble bygd året etter bybrannen:

Så kom vi til en by som jeg også har besøkt før, nemlig Trondheim. Her har jeg sett fotballkamp mellom Vålerenga og Rosenborg, og jeg har vært inne i Nidarosdomen sammen med en av jentene i klassa mi. Denne gangen tok Eli meg med på en spasertur på den gamle bybroen.

Her var det fin utsikt ut på Nidelven.

Vi var på torget og så på statuen av Olav Tryggvason, den norske kongen som grunnla byen for over 1000 år siden.

Ser du godt etter, kan du se meg på trappa til Stiftsgården. Stiftsgården er kongebolig, så jeg prøvde meg på en liten kongelig vink mens jeg sto her, men jeg synes ikke jeg fikk det så godt til!

Ombord i Trollfjord igjen, turen går videre. "Noen ganger er det ålreit" å få snakke med kloke mennesker på tomannshånd. Her er jeg i fortrolig samtale med Odd Børretzen.

Jeg ble kompis med Lars Martin Myhre også, han som opptrer sammen med Odd Børretzen.

Den aller mest kjente forfatteren jeg ble kjent med på turen var Paulo Coelho. Han er fra Brasil. Han regnes som den forfatteren i verden som har solgt flest bøker. Den mest kjente boka hans, Alkymisten, er solgt i 30 millioner eksemplarer! Selv om Coelho er verdensberømt, var han veldig koselig mot en liten Trysil-bamse som meg!

Fredag kom vi fram til Reine i Lofoten. Her står vi ved et fiskehjell, som blir brukt til å tørke fisk på.

Litt dårlig vær hindret ikke Eli og meg i å gå ut og ta en titt på rorbuer.

Lars Bremnes, som jeg har sett og hørt synge på TV var også ute og spaserte i gråværet.

Ombord i båten igjen - og nå lurte jeg meg inn til styrmannen - jeg lurte veldig på hvordan det var å føre et slik stort skip som Trollfjord er. Han lånte likegodt bort lua si og lot meg prøve, men jeg var veldig glad for at han sto ved siden av meg hele tiden - tenk om jeg hadde kjørt skipet på grunn!

Lørdag seilte vi inn mot Tromsø. Lett å kjenne igjen Ishavskatedralen, den kjente kirken i Tromsø.

Vi gikk i land og så oss litt rundt i denne byen også. Syntes det var interessant å se statuen av kong Haakon 7., som ble konge i Norge for akkurat 100 år siden.

Artig å besøke Rorbua også. Den har jeg sett på TV mange ganger. Har aldri helt forstått hvorfor folk ler så fælt når de ser på TV-program herfra. Tror ikke de programmene er laget for bamser i hvert fall.

Vi var inne i Rorbua også, men det var ingen som fortalte vitser der da vi var der!

Turen nærmer seg slutten, vi er langt nord i Norge, og bak meg kan du se Barentshavet.

Her er vi nesten lengst nord i Norge - Nordkapp!

Åtte barn fra ulike steder i verden har tegnet bildene som ble til denne kunsten - den handler om fred i verden.

I Finnmark bor det mange samer, og her traff jeg på Nils Hætta og en av reinene hans!

Det er søndag og siste dag ombord i Trollfjord. Berlevåg Mannssangforening sang for oss, og etterpå tok jeg meg en prat med noen av sangerne. Det er spilt inn en film om dette mannskoret, som er blitt veldig populært og berømt.

Jeg grudde meg skikkelig til å skilles fra alle de koselige menneskene jeg hadde truffet på denne flotte turen. Lars Saabye Christensen -

og Kåre Virud, som spiller sammen med Lars, ser heller ikke ut til å ville forlate skipet.

Men vi har nådd Kirkenes -

- turen er over,
og den siste jeg tar farvel med er Jostein Gaarder.
Tror jammen jeg skal lese boka hans, Julemysteriet, nå i desember, den passer så fint i adventstiden.

Tusen takk, Eli, for at du ville ta meg med på denne flotte turen!

Ragnars side